Lektor: Mgr. Katarína Andrássyová
Niečo o mne:
Vyštudovala som kuchársku školu, neskôr učiteľstvo profesijných predmetov. Pôsobila som
v gastronómii i na hotelovej škole, kde žiakom som štepovala zdravé, chutné i dobre
vyzerajúce recepty. Keďže, ako histaminička som sa najprv musela naučiť s touto
intoleraciou žiť, čo každý mi dá za pravdu, že to nie je také jednoduché, pretože to nie je
choroba. Na základe toho som vyštudovala akreditovaný kurz poradcu výživy v Brne.
Pomohlo mi toto štúdium veľmi a dnes žijem takmer plnohodnotný život. Preto by som
s touto cestou chcela odovzdať moje cenné radi a skúsenosti z oblasti zdravej výživy.
Termin: 11.10-13.10.24, 18. 18.10. – 20.10.24
6.12. – 8.12. 24., 13.12. – 15.12.24
Kurz trvá 6 dní.
CERTIFIKÁT
Tento kurz je určený pre všetkých , ktorí sa zaujímajú o zdravotný štýl, výživu, pohyb
a zdravú psychiku. Ako povedal Hipokrates ,, Človek sa rodí zdraví a všetky choroby
pochádzajú z jedla“.
Pre ľudí, ktorí už možno nevedia, ako ďalej a vyskúšali všetky možné dostupné diéty a majú
pocit, akoby boli v jednom kolotoči. Tak prečo sa to nenaučiť zdravo a hlavne výživne sa
stravovať.
Kurz je spracovaný tak, aby sme Vás naučili:
- základným pojmom výživy, vedeli pracovať dostupnými potravinami ( ktoré sú vhodné a nevhodné potraviny aj z pohľadu GI, prečo pozerať etikety na potravinách a pod. )
- Ako pripraviť chutné jedlá i dezerty, čo najjednoduchšou formou
- vypracovať jedálniček na požiadavku klienta ( vegánstvo, intolerancie, pre
športovcov atď.) - diagnostika tela
- pracovať v programe fitlinia, pomery makronutrientov a ich výpočty na daného
klienta spojené s praxou.
Po ukončení kurzu budete schopný samostatne vypracovať plán pre klienta aj pre seba a
usmerniť klienta v danej ceste za cieľom i za cieľom vlastným.
Kurz nie je akreditovaný Ministerstvom školstva, nakoľko sa v Slovenskej republike
nevydávajú akreditácie na Poradcu výživy, preto ani živnostenské oprávnenie nespadá
pod viazané živnosti. ( voľná živnosť).
- Úvod do výživy človeka
1.1 História výživy v priebehu vývoja ľudstva, vplyv výživy na zdravie a vývoj
človeka, výživové nároky v priebehu života - Výživa, ako primárna prevencia zdravia
- Látky potrebné pre ľudský organizmus
3.1 Makroživiny – B, T, S
3.2 Mikroživiny – vitamíny, ML a stopové prvky
3.3 Seminutrienty – vláknina a fytochemické látky
3.4 Nenutričné komponenty výživy – prebiotikum, symbiotikum
3.5 Úloha vody v tele
- Fyziológia výživy
4.1 Tráviaci systém – ústna dutina, žalúdok, tenké črevo, hrubé črevo, pečeň, pankreas,
4.2 Vylučovacia sústava
4.3 Funkcia pľúc pri látkovej premene
4.4 Obehová sústava
4.5 Nervová sústava
4.4 Hormonálna sústava
4,5 Zloženie svalového tkaniva - Nutričná a telesná diagnostika
5.1 Samotypy
5.2 Metódy merania samotypov
5.3 Zloženie tela
5.6 Diagnostické metódy - Orientácia v technológii výroby potravín a ich značenie
6.1 Opísať technológiu spracovania potravín
6.2 Spôsoby predĺženia trvanlivosti
6.3 Spôsoby kulinárskych úprav
6.4 Zmeny pri tepelnom spracovaní
6.5 Charakteristika aditív – rozdělení, funkcie, mýty a fakty, vplyv na zdravie, legislativa
6.6 Biopotravina
6.7 GMO
- Alternatívne výživové smery
7.1 Vegetariánstvo, vegánstvo, frutariánstvo, vitariánstvo, Raw strava,
7.2 Makrobiotika na taniery
7.3 Organická strava
7.4 Stredomorská strava
7.5 Nízskym GI
7.6 Vyšším obsahom bielkovín
7.7 Nízskosacharidová strava
7.8 Pôst verzus hladovanie – typy pôstov - Zostavovanie jedálnička pre rôzne skupiny klientov – od detí, tehotné, mládež, dospelí,
seniory
8.1 Liečebné diéty
Diety podle složení: šetřící (vředy, Crohn) nízkotuková (žlučník) nízkobílkovinná (obličky)
nízkocholesterolová (diabetes II.typu) redukčná (diabetes II.typu) diabetická (diabetes I.typu)
neslaná (obličky, krevní tlak) bezezbytková, bezlepková
- Suplementy
9.1 Charakterizovať jednotlivé doplnky stravy
9.2 Druhy, zásady a riziká užívania doplnkov stravy
9.3 Zaradenie doplnkov stravy do stravovacieho režimu u klienta
9.4 Charakterizovať vplyv doplnkov stravy na rast svalovej hmoty a vhodnosť ich použitia,
kombinácie a dávkovanie
Prax
- Vedenie klienta – založenie karty, meranie ( Tania), zhodnotiť hodnoty
11 Výživové dávky a odporúčania u rôznych skupín obyvateľstva a individuálne
nutričné potreby a odporúčania. Výpočty základných makronutrientov - Tvorenie jedálnička v programe Fitlinia
12.1 Recepty – ako písať, aby klienti k tomu porozumeli. - Psychika a výživa
Ako bojovať s tým, čo je v hlave. Potravinové správanie, psychogénne poruchy
príjmu potravy. Koučing ako účinný nástroj na riešenie psychologických
aspektov výživy.
Skúška – záverečná práca – práca s klientom vo výživovom poradenstve